About Me

My Photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Wednesday, 28 November 2012

I'm back.!! Yeahh...

Assalammualaikum..

(Amaran keras  entry takdok gambo..!!!!!)


Menu diet tanpa nasi selama 7 hari...!!! berani tak nak buat.?? ok silala bagi semangat pada cik mama yerr, plzzz.. plzz..plzzzzzzzz
hari tu masa puasa dah hilang 6kg tau, tp takder bukti lakk nak show... from 71kg lepas puasa 65kg,
memg puas hati jantung semualaa.. tp pas raya plakk hammbikk koo melantak bagai tak ingat...
skg menyesal lakk.. dah naik 1.5kg... agagaggagagga
padan muka..cisss cisss cisss... (marah kat diri sndri)
dan skg cik mama nak try menu diet ni.. ermmmm mampu kahh.??? 




Mula (Tak ada nasi , hanya buah dan minuman yang sihat dan semulajadi)
  • Makan semua jenis buah kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilih yang sihat dan semula jadi.
  • Hindari minuman berkarbonat atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  • Jus tembikai rendah kalori ialah pilihan paling tepat, oleh itu pastikan kamu kerap mengambilnya.
  • Selain itu, kamu disarankan makan sup.
Hari Ke-2 (Sayuran berdaun hijau , sup , kentang putar tanpa mayonis dan mentega , tak ada nasi lagi )
  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Kamu tidak dibenarkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Makanlah sebanyak mana sup yang kamu mahu.
  • Sebelah malam pula,makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting,lupakan mentega dan mayones.Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa.
Hari Ke-3 (menu hari pertama dan menu hari ke dua , tanpa kentang putar … perghhhh ..)
  • Gabungkan menu hari pertama dan kedua.
  • Tetapi tidak perlu kentang putar untuk pelan hari ketiga ini.
  • Jika betul-betul mengamalkan diet ini, kamu sebenarnya sudah berjaya menurunkan berat antara dua kilogram hingga tiga kilogram. bayangkan…
Hari Ke-4 (pisang dan susu rendah lemak , ambil sebanyak mana mampu dan juga sup .. juga tak de nasi)
  • Makanlah pisang dan minum susu rendah lemak.
  • Sebaiknya ambil tiga biji pisang dan minum susu sebanyak mana yang kamu mampu.
  • Hari ini ialah hari yang sukar dalam pusingan diet tetapi kamu harus kekal berdisiplin demi menurunkan lebih banyak lagi kilogram.
  • Kamu juga masih tidak boleh melupakan sup dalam hidangan.
Hari Ke-5 (daging dan tomato , daging ayam atau  ikan , 6 biji tomato dan juga sup , tak de nasi lagi …)
  • Hari untuk daging dan tomato.
  • Kamu dibenarkan untuk makan daging putih(ikan atau ayam) antara 300 hingga 600gram,selain makan 6biji tomato segar.
  • Tomato sebenarnya membantu mencernakan protien dari mencuci pembinaan asid urik.
  • Pengambilan sup sudah memadai diambil sekali sahaja.
Hari Ke-6 (daging dengan sayur  berdaun lain , tanpa kentang putar , tanpa nasi dan juga sup …. )
  • Kamu dibenarkan makan daging bersama sayur.
  • Makanlah apa saja jenis stik kerana ia baik untuk kandungan jantung.
  • Tetapi jangan makan kentang putar.
  • Sebaiknya, tumpukan pada sayuran berdaun.
  • Sup tetap menjadi pilihan untuk melengkapkan menu.
Hari Ke-7 (baru ada nasi , tu pun dengan beras perang .. jus buah kurang manis dan sayur-sayuran .. dan juga sup)
  • Makanlah nasi menggunakan beras perang.
  • Lengkapkannya dengan jus buah-buahan kurang manis dan sayur-sayuran.
  • Kamu masih lagi disarankan untuk mengambil sup, sekurang-kurangnya sekali sehari.


bila nak start kununnya ni...?? 





nota-noti ~ dah lma tak update tetiba nak diet.. sengall kan.. ehehehhehehe
                   terima kasih pada yg masih sudi jengah blog ni, cik mama akan balas kunjungn kamu..
                   rindu nak BW.. luv ulos peace ^_^



 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Monday, 15 October 2012

Sport Day Kakak..


smlm bersamaan 14/10/2012 adalah hari sukan tadika kakak,
Seronok kahhh.?? Layankan jerlaa gambar nya yerr..

AMARAN..!!! Sgtt bnyak gambar.. ngeeee

Jomm daftar dulu..!!


Masuk barisann yerr..

Berarak tu masuk padang.. 


Kuning..kuningg.... kakak umah kuning..

bacaan doa.. Aminn


Senam erobik.. 1..2..3 lompatt..!!


Tunggu dlm khemah tu bermain.. posing dulu..!! ngeee


Ok dah nak start..!!
tgok kat belakng tu.. budak2 memg berteraburr..
serius.. sgt kelam kabut kat padang tu..
haaaa kan dah nak complent.. 


Yeahh laju.. kakak..laju..
mama yg beria sgtt..!! sengall 
tp tak tau dpt no berapa.. ni ag stu yg tak puas hati.. agagagagga
sekurangnya bagitaula kan acara ni temapt keberapa tuk setiap rumah..
tapi takder.. pas main ni.. budak2 semuanya berterabur..
yg dlm khemah tu parents jer.. anak2 sume kat luar.. litang pukang..heheh
oklaa tu kann.. janji anak-anak hapi.. !! ^_^ 



Jomm Layan org bohsannnn plakk..

Bohsann 1


Busann 2.

Buhsan 3


okk org buhsann dah penat
Berehat sebentarr.. 


Sambil tunggu tuk hadiahh..
Haaa bab ni pun ada yg tak best gakk.. agagagag
lama sgt nak tunggu..sampi ada yg balik dulu..


ok jomm tgok hadiah plak..!!

Ni yg kakak dpt
No. 4 rumah kuning.. Mug jer seketul..!! mug ok..!!
ok laa redha kan jerlaa.. 


Ni plak kebertuahan nama kakak
"Nur Adriana Sofea Bt Mawardi"
Tgok rabak mama buka, rakuss gilerr..
bkn per kununlaa dlm tu ada 10ribu kan... kot laa kan..
tu yg sampai koyak rabak rakus jadinya kotak tu..
hahahhaha ok fine.. angan tahik cicik jerr ok..
sabun jerr pun dlm tu nagn piggan..
Ok redha kan juga..


ermmm bagi cik mama takder yg bestlaa,
sgt berterabur kadaan sukan tu,
tp takperla janji kakak seronokkan,
hope di masa akan dtg cikgu lehlaa
tukarkan hadiah tu ker hadiah yg berkesesuaian dgn budak tadika.
barulaa hapi sikit diaorg kan..ngehhngehngehh


ermm tak sempat nak BW mlm ni,
upload gmbar jer dah 1jam.. haduss...
boleh tak korg bagi link tuk seng cik mama edit gambo ni,
takderlaa nak upload seketul-seketul kan.. lambay gilerr..

ok Wassalam. ^_^



dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Saturday, 13 October 2012

Donat..!!


Wahhh sangat bersawang blog ni, hehheh
dah lma tak update hari ni update
trus keluar donat..!!!


Home made donat.. tak laa secantik mna pun
tapi yang penting sedap dimkn.
Ni tuk Tea time ptg ni.

Resepi :
Tepung Gandum-Majerin-Gula-Minyak masak-Mauripan-Susu tepung.

Caranya :
Mauripan tu rendam dgn air dlm 1 mug. (1 jam) ngee
bahan yg lain gaulkan dulu smpai sebati bila mauripan dah kembang baru digaul/uli smpai jadi doh. pastu buatlaa bolat-bolat dan biar sekejap baru laa goreng.
senang jerkan. sukatan tu agak-agak jerr.. heheheh

First cik mama pandai buat dan uli donat ni 
masa umur 13thn, tgokkk baguskan cik mama.. hahahh angkat bakul
elehh tak heran pun kan, ada yg dari kecik kot dah pandai buat donat ni,
bukan susah pun sonang jerrkan..
ni laa kueh yg paling seng cik mama nak buat tuk tea time,
klu hormon rajin tu terlebih sikit, barulaa ubah ker benda lain..
skg hormon rajin cukup2 jerr.. tu yg jadi donat.. heheheh

ok laaa meh layan gambar mereka-mereka penggemar donat. ^_~

Hamboii kakak sopan nya duduk.. 
Adik dah pandai klu org nak ambik gambarr.. Senyummmmm.. ngeeee


Ok dahh sopan.. bagusss



Ermmmmmm



Sedapp tak.??


ok selamat berhari minggu. ^_~





dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~