About Me

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Wednesday, 28 November 2012

I'm back.!! Yeahh...

Assalammualaikum..

(Amaran keras  entry takdok gambo..!!!!!)


Menu diet tanpa nasi selama 7 hari...!!! berani tak nak buat.?? ok silala bagi semangat pada cik mama yerr, plzzz.. plzz..plzzzzzzzz
hari tu masa puasa dah hilang 6kg tau, tp takder bukti lakk nak show... from 71kg lepas puasa 65kg,
memg puas hati jantung semualaa.. tp pas raya plakk hammbikk koo melantak bagai tak ingat...
skg menyesal lakk.. dah naik 1.5kg... agagaggagagga
padan muka..cisss cisss cisss... (marah kat diri sndri)
dan skg cik mama nak try menu diet ni.. ermmmm mampu kahh.??? 




Mula (Tak ada nasi , hanya buah dan minuman yang sihat dan semulajadi)
  • Makan semua jenis buah kecuali pisang.
  • Untuk minuman, pilih yang sihat dan semula jadi.
  • Hindari minuman berkarbonat atau yang mengandungi kandungan gula yang tinggi.
  • Jus tembikai rendah kalori ialah pilihan paling tepat, oleh itu pastikan kamu kerap mengambilnya.
  • Selain itu, kamu disarankan makan sup.
Hari Ke-2 (Sayuran berdaun hijau , sup , kentang putar tanpa mayonis dan mentega , tak ada nasi lagi )
  • Semua jenis sayuran yang baik kecuali kacang pes dan jagung.
  • Kamu tidak dibenarkan makan kacang panggang dan seumpama dengannya.
  • Makan sehingga kamu sendiri puas dengan rasa sayur itu.
  • Paling disyorkan sayuran berdaun hijau.
  • Makanlah sebanyak mana sup yang kamu mahu.
  • Sebelah malam pula,makan kentang putar dalam hidangan besar.
  • Amaran penting,lupakan mentega dan mayones.Gantikan dengan sedikit garam dan lada hitam sebagai perasa.
Hari Ke-3 (menu hari pertama dan menu hari ke dua , tanpa kentang putar … perghhhh ..)
  • Gabungkan menu hari pertama dan kedua.
  • Tetapi tidak perlu kentang putar untuk pelan hari ketiga ini.
  • Jika betul-betul mengamalkan diet ini, kamu sebenarnya sudah berjaya menurunkan berat antara dua kilogram hingga tiga kilogram. bayangkan…
Hari Ke-4 (pisang dan susu rendah lemak , ambil sebanyak mana mampu dan juga sup .. juga tak de nasi)
  • Makanlah pisang dan minum susu rendah lemak.
  • Sebaiknya ambil tiga biji pisang dan minum susu sebanyak mana yang kamu mampu.
  • Hari ini ialah hari yang sukar dalam pusingan diet tetapi kamu harus kekal berdisiplin demi menurunkan lebih banyak lagi kilogram.
  • Kamu juga masih tidak boleh melupakan sup dalam hidangan.
Hari Ke-5 (daging dan tomato , daging ayam atau  ikan , 6 biji tomato dan juga sup , tak de nasi lagi …)
  • Hari untuk daging dan tomato.
  • Kamu dibenarkan untuk makan daging putih(ikan atau ayam) antara 300 hingga 600gram,selain makan 6biji tomato segar.
  • Tomato sebenarnya membantu mencernakan protien dari mencuci pembinaan asid urik.
  • Pengambilan sup sudah memadai diambil sekali sahaja.
Hari Ke-6 (daging dengan sayur  berdaun lain , tanpa kentang putar , tanpa nasi dan juga sup …. )
  • Kamu dibenarkan makan daging bersama sayur.
  • Makanlah apa saja jenis stik kerana ia baik untuk kandungan jantung.
  • Tetapi jangan makan kentang putar.
  • Sebaiknya, tumpukan pada sayuran berdaun.
  • Sup tetap menjadi pilihan untuk melengkapkan menu.
Hari Ke-7 (baru ada nasi , tu pun dengan beras perang .. jus buah kurang manis dan sayur-sayuran .. dan juga sup)
  • Makanlah nasi menggunakan beras perang.
  • Lengkapkannya dengan jus buah-buahan kurang manis dan sayur-sayuran.
  • Kamu masih lagi disarankan untuk mengambil sup, sekurang-kurangnya sekali sehari.


bila nak start kununnya ni...?? 





nota-noti ~ dah lma tak update tetiba nak diet.. sengall kan.. ehehehhehehe
                   terima kasih pada yg masih sudi jengah blog ni, cik mama akan balas kunjungn kamu..
                   rindu nak BW.. luv ulos peace ^_^



 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Monday, 15 October 2012

Sport Day Kakak..


smlm bersamaan 14/10/2012 adalah hari sukan tadika kakak,
Seronok kahhh.?? Layankan jerlaa gambar nya yerr..

AMARAN..!!! Sgtt bnyak gambar.. ngeeee

Jomm daftar dulu..!!


Masuk barisann yerr..

Berarak tu masuk padang.. 


Kuning..kuningg.... kakak umah kuning..

bacaan doa.. Aminn


Senam erobik.. 1..2..3 lompatt..!!


Tunggu dlm khemah tu bermain.. posing dulu..!! ngeee


Ok dah nak start..!!
tgok kat belakng tu.. budak2 memg berteraburr..
serius.. sgt kelam kabut kat padang tu..
haaaa kan dah nak complent.. 


Yeahh laju.. kakak..laju..
mama yg beria sgtt..!! sengall 
tp tak tau dpt no berapa.. ni ag stu yg tak puas hati.. agagagagga
sekurangnya bagitaula kan acara ni temapt keberapa tuk setiap rumah..
tapi takder.. pas main ni.. budak2 semuanya berterabur..
yg dlm khemah tu parents jer.. anak2 sume kat luar.. litang pukang..heheh
oklaa tu kann.. janji anak-anak hapi.. !! ^_^ 



Jomm Layan org bohsannnn plakk..

Bohsann 1


Busann 2.

Buhsan 3


okk org buhsann dah penat
Berehat sebentarr.. 


Sambil tunggu tuk hadiahh..
Haaa bab ni pun ada yg tak best gakk.. agagagag
lama sgt nak tunggu..sampi ada yg balik dulu..


ok jomm tgok hadiah plak..!!

Ni yg kakak dpt
No. 4 rumah kuning.. Mug jer seketul..!! mug ok..!!
ok laa redha kan jerlaa.. 


Ni plak kebertuahan nama kakak
"Nur Adriana Sofea Bt Mawardi"
Tgok rabak mama buka, rakuss gilerr..
bkn per kununlaa dlm tu ada 10ribu kan... kot laa kan..
tu yg sampai koyak rabak rakus jadinya kotak tu..
hahahhaha ok fine.. angan tahik cicik jerr ok..
sabun jerr pun dlm tu nagn piggan..
Ok redha kan juga..


ermmm bagi cik mama takder yg bestlaa,
sgt berterabur kadaan sukan tu,
tp takperla janji kakak seronokkan,
hope di masa akan dtg cikgu lehlaa
tukarkan hadiah tu ker hadiah yg berkesesuaian dgn budak tadika.
barulaa hapi sikit diaorg kan..ngehhngehngehh


ermm tak sempat nak BW mlm ni,
upload gmbar jer dah 1jam.. haduss...
boleh tak korg bagi link tuk seng cik mama edit gambo ni,
takderlaa nak upload seketul-seketul kan.. lambay gilerr..

ok Wassalam. ^_^



dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Saturday, 13 October 2012

Donat..!!


Wahhh sangat bersawang blog ni, hehheh
dah lma tak update hari ni update
trus keluar donat..!!!


Home made donat.. tak laa secantik mna pun
tapi yang penting sedap dimkn.
Ni tuk Tea time ptg ni.

Resepi :
Tepung Gandum-Majerin-Gula-Minyak masak-Mauripan-Susu tepung.

Caranya :
Mauripan tu rendam dgn air dlm 1 mug. (1 jam) ngee
bahan yg lain gaulkan dulu smpai sebati bila mauripan dah kembang baru digaul/uli smpai jadi doh. pastu buatlaa bolat-bolat dan biar sekejap baru laa goreng.
senang jerkan. sukatan tu agak-agak jerr.. heheheh

First cik mama pandai buat dan uli donat ni 
masa umur 13thn, tgokkk baguskan cik mama.. hahahh angkat bakul
elehh tak heran pun kan, ada yg dari kecik kot dah pandai buat donat ni,
bukan susah pun sonang jerrkan..
ni laa kueh yg paling seng cik mama nak buat tuk tea time,
klu hormon rajin tu terlebih sikit, barulaa ubah ker benda lain..
skg hormon rajin cukup2 jerr.. tu yg jadi donat.. heheheh

ok laaa meh layan gambar mereka-mereka penggemar donat. ^_~

Hamboii kakak sopan nya duduk.. 
Adik dah pandai klu org nak ambik gambarr.. Senyummmmm.. ngeeee


Ok dahh sopan.. bagusss



Ermmmmmm



Sedapp tak.??


ok selamat berhari minggu. ^_~





dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Thursday, 27 September 2012

Wajah Chubby Lebih Awet Muda..!!!!

 
 
 
 
BANYAK perempuan yang beranggapan bahawa tubuh ramping akan membuat mereka nampak lebih muda. Namun, hasil kajian terbaru malah bertentangan dengan itu. Disebutkan, perempuan berusia di atas 40 tahun akan terlihat lebih muda apabila memiliki wajah yang chubby.

Kesimpulan itu didapati setelah para peneliti membandingkan 186 pasang orang kembar identiti. Ditemukan, penambahan berat badan pada perempuan boleh membuat mereka terlihat lebih muda empat tahun.

Ketua kajian ini Dr Bahaman Guyuron berkata, "Penampilan seseorang boleh dipengaruhi genetik dan faktor lingkungan." Kerana orang kembar identiti memiliki penampilan serupa, maka untuk memperkirakan usia mereka boleh dilihat dari faktor eksternal seperti gaya hidup. Untuk itu, peneliti lalu mengalkulasikan indeks massa tubuh setiap pasangan kembar.

"Mereka yang memiliki indeks massa tubuh yang lebih malah terlihat lebih muda dua-tiga tahun. Ini ditemukan pada perempuan berusia 40 tahun ke atas," kata Guyuron seperti dikutip The Telegraph.

"Semakin banyak lemak di wajah, terutama di pipi, Anda akan semakin mendapatakan wajah lebih muda," kata Rajiv Grover, konsultan bedah plastik di Secretary of the British Association of Aesthetic Plastic Surgery. "Sebaliknya, diet berlebihan yang menyebabkan wajah menjadi cengkung akan membuat penampilan nampak lebih tua."

Terlebih, jelasnya, bagi mereka yang menjalani diet secara tidak konsisten hingga tercipta efek yo-yo. Tak hanya akan membuat lemak di wajah hilang, tapi juga membuat kulit yang tadinya meregang menjadi mengendur kemudian meregang kembali sehingga garis wajah di hidung dan mulut serta rahang akan terlihat lebih jelas dan tampak seperti kedutan. Maka itu, bersyukurlah mereka yang berwajah chubby! 
 
Agagagagagag betul ker.?? 
mcm org dlm picca nilaa.. muka kembangg..ngeeeee
 
 
 
 
Noted : Kenyataan di atas tu cik mama lupa dr mna copy, dah lma drft baru ni sempat nak kua akn..
 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Saturday, 22 September 2012

waduhh Gawatt ni..

 
Kejapp timbul pastu senyappp...
ni timbul ag,
apa kess..???
 
susahnyalaa kan klu tak leh nk online,
kat office dah kna block lagi, ni munkin for ever..
kat umah plak memg takder masa, try cari gak tapi aduhhh
klu ada pun dahh tgh mlm.. acanner tuu.. takuttt lak cik mama sesorg ngadap lappy.. agagagag
 
Eh kat office cik mama tetap singgah blog kwn2 tau
cuma tak leh nak komen jerr, just leh singgah jerr.. sedeyyyy
tu pun klu diaorg block gakk.. nagis guling2laa kot.
 
Ermm berharap lepas ni cik mama adalaa masa tuk blog ni
serba salah rasanya klu tak usikk..
hope korg pun tak jemu singgah sini yerr..
Thanks.. ^_~
 
 
 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Friday, 14 September 2012

Andai....

 
 
 
 
Andai lidah ini
Pernah menguris luka hatimu
Itu bukan niatku
Mungkin aku bergurau silap tempatnya
Mungkin aku DIAM silap waktunya.

Tapi ketahuilah
Semenjak diammu ini
Telah meragut segala tenteramku
Telah mencapak jauh tawaku

Bersuaralah
Hanya itu yang aku pinta..

  Andai aku pernah membuatmu terasa.
Maafkanlah.
Andai aku pernah berjanji kemudian mungkir.
Maafkanlah.
  Andai aku bukan kawan susah senang. Menyusahkan orang. Maafkanlah.
Kalau aku bukan siapa-siapa dikalangan kalian. Maafkanlah.

bintang sangat cantik di luar sana,tapi mungkin aku tidak pandai menghargainya..

Maafkan aku ..

Dengan seribu nafas lelah...
Dengan sejuta rasa jiwa dan airmata ni....
  Andai aku ada berbuat silap,
semuanya berada diluar kawalan akalku..

maafkan aku...
  
 
 
 Kadang tu kita tidak tahu apa silap kita pada org di sekeliling,
kita dah buat yg terbaik, tapi tidak terbaik pada mereka,
wahai hati terima dan tabah laa untuk itu semua. 
InsyaAllah.



P/s : hari ni ada jamuan raya di office, tapi hati ini rasakan sesuatu yg tidak kena. 



Thanks ^_^



dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Wednesday, 12 September 2012

Entry raya di penghujung syawal..!! ^_^


ada yg rindu cik mama tak..?? ngeee
 
 
Lamanyee cik mama tak update blogkan.?!! ada yg rindu tak.??
Buat2 mcm ada laa yerr, baru semangat nak update..kann.!! ngeeee
Banyak hal yg terjadi sepanjang syawal ni,
bermula dgn budak IT office cik mama block internet, dan semua blog tak leh buka..
sgttt gerammmm..!!!! rasa nak picitt jerr makluk tu. dann keseronokan nak b'blog dah pudar.. huhuhuhu
nak harapkan kat rumahh memg takk laa.... busy memanjang..!!
tapi 2 hari lepas dah bulehh plakk.. ermmm sajer laa tu kann...
 
  ok laa nak cerita pasal raya plak,
raya kali ni mcm biasa jerr, beraya sakann sgtt laaa..
collection anak-anak pun boleh tahan gakk.. ngeh..ngeh..ngeh
tapi yang sgtt-sgt-sgt sedihh tak banyak dapat ambik gambar msa beraya tu,
camera semua dah stnby, tapi charge bateri plak tak bawa, 
so ambik apa yg sempat jerlaa, nak pakai phone tak best,
hp tak canggihh punn... huhhuhuhu..
 
 Bila cerita pasal raya ni, yang paling dinantikan haruss laa open house.. kan..??
best dpt pergi open house, mkn itu,mkn ini, pastu nyesal mkn banyak sgtt..
tapi opeh house kali ni cik mama jadi sgt baikk.. tak mkn langsungg, hehehheheh
bukan baik apa pun, sebab sakit gigi.. hahahhahah
padan muka suh cabut tak moh, simpan jerr.. skg org pergi opeh house mkn itu ini, ko telan ayeq liur,
memg seksa wehhh sakit gigi ni, sampai menagis di buatnya,
apa pun nak buat tak leh, nak tido pun tak lena.... huhuhuhu
and finally today... cik mama dahh pergi cabut.. ngeeeee
terlepas segala kesakitan tu, tapi syukur Allah hanya bagi cik mama merasa sakit gigi jerr,
klu org lain munkin lagi hebat sakitnyakan.. Alhamdulillah... sakit tu penghapus dosa..
so lepas ni adalaa sesi balas dendam, nak mknn apa yg tak termkn sepnjang sakit tu, ngeeee
 
Ok laaa hope lepas ni akan jadi rajin tuk update blog,
malu plak rasanya ngan blog ni, 
malu lagi klu ada yg jengukk blog cik mama, pastu tiada "hidangan yg terkini"
harap di maafkanlaa pada yg singgah tu yerr... ampunnn..!!
Layan gambar raya yang tak seberapa ni yeww....

"Selamat hari Raya" ^_^


 
Salam Dihulur Keampunan di pinta...
 
 
 
Kakak yg dah besar.. picca salam ngan mama mna eq.??
 
 
  
Ehh asal cik mama jerr yg senyumm..!!!
 
with my MIL
 

 ngeeee


  
my heroes


 Erkkk.


 Adik tido..!!


Adik tido lagi... 

 
Eh kakak pun tido gakk.. berjangkitt.. heheheh klu tak susah nak suh tido tu.



Terima kasih singgah sini.. ^_~




dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Thursday, 16 August 2012

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

 
 
 

"Selamat hari Raya

Maaf Zahir Dan Batin"


 Mood dah takder, seluruh jiwa dan ragaku
dah ada kat kampung.. ceewahhhh.. hehheeh



Khas Tuk Korg :- ^_^
 Nyimpan jenang nang jero tin
(simpan dodol di dalam tin)
Ngesok arek digowo mareng suro
(esok nak di bawa ke surau)
Keluputan kulo lahir batin
(lupuskan salah lahir dan batin)
Salah silap njlok dingapuro
 (salah silap mohon diampun)



 Pada yg pulang ker kampung tu
hati-hati-hati yerr
Pandu cermat jiwa selamat
semoga selamat sampai ke destinasi yg di tuju.



!!!! klu bawa wifi ker kampung InsyaAllah cik mama akan update
klu laaa.. heheeh !!!!!


Ok babai. 

 


dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Monday, 13 August 2012

Stress @ Hotfm




Stress tak uols dah nak raya ni.??
Cik mama.??? mcm takder jerr.. heheh
tapi now tak selesa bila selsema berkunjung,
aduhh pening kepala jadinya, nak demam pun ada,
klu jadi cam ni hari khamis kan bagus,
leh ambik MC dan trus balik kampung.. hehehehe
coz cik mama start cuti 17~24hb.. wahhh lama..
habis cuti setakat ni di sapu bersihh.. heheheh

so bila dah teruju sgt nak balik kmpung ni,
buat apa pun seronok, hope semuanya berjalan dgn lancarlaa,
dah lama tak balik kampung, rindu sgt kat kampung,
klu hubby baca ni, mesti kna perli,
mcm duduk kat asrama jerr katanya,
nak balik tiap minggu.. hohohhohoh


ok laaa semoga persiapan raya uols semua
berjalan dgn lancar, tak moh stress2 yerr,
Dulukan apa yg perlu, jgn ikut perasaan,
semoga kita dpt beraya dgn gembira. ^_~


Dari pukul 5pagi tadi kat Hotfm
duk putarkan lagu raya jerr, lagilaa melonjakk nak balik kampung.
fuhh....fuh.. sabar2..



Thanks sudi singgah sini. ^_^

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Friday, 10 August 2012




Entry pendik hari ni,
pepagi tadi onthwy nak g kerja,
ad satu excident at trafic light,
dahlaa kejadian tu kat depn sekali,
pastu bergaduh bertumbuk bagai, hadoiiiii
kereta dan memnjang kat belkng ni,
Green light dah 3x kot, tp still tak jln gak,
duk gaduhh... so ambik alternatif lain, 
semua kereta yg duk memnjang tu, buat u-turn,
cari jln lain tuk ker kerja.. ermmmmm
sabarr jerlaakannn.. org nak g kerja kottt.. 
 


Memasing U-turn, dari duk tunggu taktau bila sudahnya.. =_=
 
 
Walau mcm mna pun tetapp controll Ayuuuuu.. heheheh
hari jumaatlaaa kannnn.. Q_Q
 
 
 
Msg hubby bagitau kejadian ni,
Cikmama : 
bengangg, td kat trafic light da excident, pastu leh plak gaduh kat situ, lama plak tu, otak letak kat lututt kott.. adoii.. (sajer jerr nak ngada2 kan, pastu hubby jwp)
Hubby :
Sabar2, semua dugaan, ucap Alhamdulillah xjd kat kita.
Cikmama:
Hehehheeh Alhadulillahh ~insaf~ 


Sekian,
Selamat B'hari jumaat.. esokk cuti.. ^_^
 
 
 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

Thursday, 9 August 2012

Buka Puasa Kat Luar..


Dari pagi tadi duk gagahkan diri 
nak update pasal b'buka pose kat luar
ptg ni barulaa ada kudrat sikit
hari ni badan rasa tak selesa, penat munkin.. ermmm
biasalakan puasa ni, tido memg takkan cukup.. cik mama laaa.. Q _ Q
hari sabtu minggu lepas, ubah selera berbuka kat luar..
lokasi berbuka puasa kat dataran shah Alam.... 0hhsssemmm sgtt.
dari umah bawa bekal.. heheheh mcm berkelah plak kan..
tapi memg syokkkk sgttt...


Main dulu adik ngan kakak..


Abah layan paper, pastu paper tu jadi alas dudk.. ngeee


pose dari kakak.. ^_~
dah besar kakak, klu nak g memana nak tiru gaya mama jerr, =_=
 



Ni adik kna ngorat ngan gegurl tu,
pastu gegurl yg pink tu tolak gegurl sorg ag tu,
tak bagi duk dkt ngan adik.. hehheh cian kna tolak
kakak dtg jd penyelamat.. hahhaha




Bengangg jer kakak, lum azan ag adik dah ngapppp dulu,



Kami...



Kami lagii... ngeeeeee



ok dah azann.. leh buka..
cik mama masak Kuew tiew goreng ngan roti goreng sosej jerr,
pastu ada ceramah kot ptg tu, diaorg bagi bubur lambukk
4 bekas cik mama rembat.. hak..hak..hak haloba


dah siap mkn g solat dulu, kat situ pun da sediakan 
trmpat tuk solat, hari tu jerlaa kot, tak sure..
tapi org berbuka kat dataran tu gilerr punya ramai,
nak snapp picca bnyk, batry lak kongg.. adehhh
so lepas settle sume kita org g Plaza shah alam tu
cari baju raya tuk adik & kakak..
smpai umah kul 12.30, dan sgt penat smpai sahurr terlepas..huhuhu


Tuan Tanah Kedaungg pun nakk gakk tepek picca... weee



ok babai,

"Selamat berbuka Puasa" ^_^





dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~