About Me

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Thursday, 27 September 2012

Wajah Chubby Lebih Awet Muda..!!!!

 
 
 
 
BANYAK perempuan yang beranggapan bahawa tubuh ramping akan membuat mereka nampak lebih muda. Namun, hasil kajian terbaru malah bertentangan dengan itu. Disebutkan, perempuan berusia di atas 40 tahun akan terlihat lebih muda apabila memiliki wajah yang chubby.

Kesimpulan itu didapati setelah para peneliti membandingkan 186 pasang orang kembar identiti. Ditemukan, penambahan berat badan pada perempuan boleh membuat mereka terlihat lebih muda empat tahun.

Ketua kajian ini Dr Bahaman Guyuron berkata, "Penampilan seseorang boleh dipengaruhi genetik dan faktor lingkungan." Kerana orang kembar identiti memiliki penampilan serupa, maka untuk memperkirakan usia mereka boleh dilihat dari faktor eksternal seperti gaya hidup. Untuk itu, peneliti lalu mengalkulasikan indeks massa tubuh setiap pasangan kembar.

"Mereka yang memiliki indeks massa tubuh yang lebih malah terlihat lebih muda dua-tiga tahun. Ini ditemukan pada perempuan berusia 40 tahun ke atas," kata Guyuron seperti dikutip The Telegraph.

"Semakin banyak lemak di wajah, terutama di pipi, Anda akan semakin mendapatakan wajah lebih muda," kata Rajiv Grover, konsultan bedah plastik di Secretary of the British Association of Aesthetic Plastic Surgery. "Sebaliknya, diet berlebihan yang menyebabkan wajah menjadi cengkung akan membuat penampilan nampak lebih tua."

Terlebih, jelasnya, bagi mereka yang menjalani diet secara tidak konsisten hingga tercipta efek yo-yo. Tak hanya akan membuat lemak di wajah hilang, tapi juga membuat kulit yang tadinya meregang menjadi mengendur kemudian meregang kembali sehingga garis wajah di hidung dan mulut serta rahang akan terlihat lebih jelas dan tampak seperti kedutan. Maka itu, bersyukurlah mereka yang berwajah chubby! 
 
Agagagagagag betul ker.?? 
mcm org dlm picca nilaa.. muka kembangg..ngeeeee
 
 
 
 
Noted : Kenyataan di atas tu cik mama lupa dr mna copy, dah lma drft baru ni sempat nak kua akn..
 

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

16 comments:

  1. Makan yang baik bnyak senyum pon awet muda ! hehe

    ReplyDelete
  2. lame x nmpk cik mama ni..hihi...

    mujur sy chubby..muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaakan... main nyorok2 plak yerr.. hehehe

      Delete
  3. Gitu..nampaknyer tak jadi la nak kurus nih hehehhee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik mama pun ngah usaha tuk kurus...tang muka tu biarlaa chubby..hhehhehhe

      Delete
  4. salam..
    singgah bc entri...kita pun rindu cik mama dh lm xmenjengah blog CM sibuk ngan keje hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh yeker.. yerlaa HM kan dah kerja kat tmpat baru kan..cik mama memg sntiasa sibukk aglaa kat rumah, opis lak dah block sume, so terhadla msa nak terjah blog kwn2 ni...

      Delete
  5. MM ni keding jer.. Tapi kalau tengok muka ramai kawan2 kata dah makin berisi bagai.. Padahal tang muka jer chubbynyer.. Badannya maintain keding.. Macam2 dah cuba nak naikkan berat badan. Tapi tak jadi2 gak.. Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MM, klu laa ada tuk derma kan lemak ni, lehlaa cik mama org pertama jd penderma tuk MM, hehhehe

      Delete
  6. hahahhahahaha...suka hati Cik Mama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah Riang Ria gumbira.. hhehheh

      Delete
  7. oooooooo.....cik mama pun nmpk awet muda jgk...hehe..

    ReplyDelete
  8. wahh mcm tu ke? ^^
    untunglah org yg chubby ni kan? :D

    ReplyDelete