About Me

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Sunday, 8 January 2012

Nasi Planta Dan Lauknya cara Cik mama



Boleh tak buat tajuk cam tu..??? :face15:
Ni Kes semalam, Kerajinan terlmpau..

:face35:

Pic From google

Nasi Planta Cik Mama

Bahan2:
- 2 cawan Beras (Basuh dan tos)
- Bawang Besar (Di potong dadu)
- Bawg Putih (Ketuk jerr)
- Bunga Lawang
- Kismis hitam dan kuning.
-Kiub Ayam
- Plnta 3 sudu (Lebih kurgla)

cara-cara :
Panaskan Kuali-masukkan planta- Bunga Lawang-bwg putih dan Bwg Besar-kiub ayam-
dah garing masukkan beras dan goreng sekejap-pastu baru masukkn dlm periuk nasi dan masak mcm biasa,bila nasi dah nak masak baru masukkan kismis tu.


Acar Timun Cik mama.

Bahan-Baham:
- Timun
-Lobak Merah (Celur kejap)
-Bawang Besar
- lada Besar
- 1 sudu cuka
- 3 sudu sos cili
- Sedikit Garam dan gula.

cara-caranya:
Campur kesemua bahan diatas, gaul dan masukkan dlm freezer.
* Boleh juga nak tmbah nenas. lagi syookk.

:face69:


Ayam Merah Cik mama.

bahan-bahan:
- Ayam (Goreng sekejap)
- cili kering (rebus dulu)*
-1 labu Bawang besar *
- 2bji Bawang Putih*
- 1 sudu serbuk rempah kari
- Sedikit gula dan garam.
- Air
- blander dulu yg bertnda *

Cara-Cara:
panaskan minyk dan goreng bahan yg telah d'blnder
masukkan rempah kari dan gula, masak smpai pecah minyk
masukkan ayam dan garam pastu rasa.(kot2 kurg rasa leh tmbh garam ag)
masukkan air sedikit sahaja biarkn mendidih.. ok dah masak

psss: pic nasi lupa nak snap tu yg cri kat google, klu ada yg kurang tau tersalah silalaa bagi tau yerr. :face74:


Ok, Babai


thanks For Reading.

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

5 comments:

  1. glupp.. betul kah ni cik zoey..... hehehee malu plak rasanya...

    ReplyDelete
  2. rajin awak dik,silap time akak masuk n3 ni.lunch hour ni buat perot bunyi2 tgk menu ni.

    ReplyDelete
  3. Kak izan sya tak sehebat akak masak, tu biasa-biasa jewwww.. hehhehe (^_^)

    ReplyDelete