About Me

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Wednesday, 16 May 2012

" Selamat hari guru"



"Selamat Hari Guru Kepada semua Guru-Guru sekalian"




Ermm Cik mama nak story laa sikit
dulu cik mama penah jadi teacher kat tadika,
masa tu tahun 2007~2009,
Cik mama mengajar English & Sains.

Aloohhh Ngajar bebudak, senag jerr...
Haaipppp sape kata senang,
duk ngajar budak-budak ni laa yg sgt mencabar tau,
diaorg ni ibarat kain putih,
salah corakan kita, terpesongla diaorg tu.

Bermacam-macam perangai masa tu,
ada yg suka main jerr,
ada yg bila kita suruh baca dia terus membisu, tapi time kita duk ngajar
diala yg duk sok-sek-sok-sek,
tapi cik mama bulatkan jerr mata, takutt laa diorg,
hehehhehee
pastu ada yg dtg tadika masa mak bapak hantar
nagis guling2, yg jadi mangsa teacher laa,
sampai bercalar tgn kna cakar, kna sepak,kena tumbuk,
ni realiti tau, memg terjadi.. huhuhuhu
tapi yang kelakar ada sorg budak ni nama dia Irshad (nama penuh lupa)
klu dtg tadika smpai jerr trus tido, kadang tu smpai bnjir meja,
puaslaa duk kejutkan.. heheheh

Tapi bkn prangai budak-budak jerr,
perangai mak bapak diaorg pun
memeningkan kepala,
kalau anak tu tak boleh membca lagi, diaorg akan bising,
mcm-mcm laa duk dgr,
ayat selalu yg cik mama dgr,
"Eh yeker, kat rumah ok jerr, takder lak nak main jer"
takperlaa teacher ni yer kan jerrla,
buat sehabis mampu untuk anak murid.

Masa yang paling dan sgt menyeronokkan bila budak tu dah tahu membaca,
masa tu laa cik mama rasa seronok sgt, bukan senang tau 'English Reading" ni,
sgt memcabar, kalau cik mama salah ajar,
sok cik mama akan dpt memo. hehehehheh
Teacher pun perlu belajar gak kan..
takper terima dgn Positif

Tadika cik mama tu, ada buat Convocation tau,
masa tu cik mama di tugaskan untuk buat "coral speaking" untuk persembahan nanti,
Tajuk dia "terrible tiger" Yaaa ammmpunn
memg tak tau dan tak pnah buat pun, penah tgok jerr,
masa tu dahlaa bulan puasa, memang mencabar sgt,
memamg jadi tiger la cik mama, hehhehe
tapi dengan usaha dan belajar Alhamdulillah cik mama dapat pujian, "Terrbaikk"
tu semua adalah pengalaman.

Bila tiba hari guru, akan buat sambutan kat tadika,
cik mama dan teacher yg lain akan dpt hadiah,
memg banyak giler hadiahnya tau,
walau pun hanya sekuntum bunga, tapi rasa sgt di hargai... huhuhuhu
"Terima kasih yerr anak-anak Teacher Rin"
sayang korang yang sgt comel tu.^_^

Cik mama berhenti dari mengajar coz dpt tawaran kerja,
yang sekarang ni, taraf hidup tinggi kat bandar,
cik mama kena terima untuk masa depan dan anak-anak,
Gaji cik mama kat tadika RM530.00 jerr, memamg tak cukup,
so terpaksala cik mama ambil keputusan tuk berhenti. ~sedih~


ok laaa dah mcm buat karangan dah kan, terima kasihlaa pada yg sudi membaca,
ayat dan jalan cerita memg tunggang langgang, minta maaf sgt yerr..
tapi klu korg faham ok laa tu.. hehheh




Cer cari cik mama yang mna.??




Sekarang duk ngajar anak sendri, lagilaa mencabar


Terima kasih sudi baca.
babai.



dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

14 comments:

  1. oo..pernah jd cikgu gak yer..slmt hr guru....

    p/s...jom joint segmen kat 'miaduniaku'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh.. wokeh cik mama terjah sna.

      Delete
  2. salam;
    Yap..mamang susah jadi cikgu!!..dlm pic tu susah nak cari sbb muka semuanya sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeker.. cik mama yg b'diri blkg kiri sekali tu.. heheheheh

      Delete
  3. Hai Cikgu tiger..hehehheh
    Dalam tu smeua cun-cun tapi konpem semua dah kahwin...hehehehhhe.\Cik Mama wajah masih tak ubah ..iaitu yang berdiri kat tengah2...
    betul kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak semuala, mejoriti jerr.. heheheh
      eh salahlaa.. cik mama yg sebelah kiri berdiri tu.. heheheh

      Delete
  4. Salam kenal Cik Mama :)
    Thanks sudi ke blog saya..

    Selamat Hari Guru jugaklah, walaupun dah pencen jadi cikgu tadika! ~ekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehheheh pencen laa sgt.. ^_~

      Thanks visit here.

      Delete
  5. Slamat Hari guru yer :)
    -mmm susah nk cari sbb smuanyer comei2 blaka :p
    -ok, sy dh polow, thanks sbb sudi polow sy :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih yerr follow cik mama juga. ^_~

      Delete
  6. cik mama berdiri,,kiri sekali...kan??kan??

    mencabar betul cik mama masa jadi guru kn...tabik la pada cik mama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaha betullll.. dpt 10 markah..
      Thx yerr Shah.. ^_^

      Delete
  7. a'ah la kan...jd cikgu tadika la paling mncabar..tu blum lg kalau ada yg melepas dlm kelas kan? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg melepas belum terkena lagi la, yg terkucik tu penah..hehheheheh

      Delete