About Me

My photo
Shah Alam, Selangor, Malaysia

Total Pageviews

Friday, 6 April 2012

Mama ker Sekolah kakak Untuk Sign Report Card...



Selamat hari jumaat semuaa...

Hari ni cik mama pergi sekolah kakak tuk sign report card (Eh cam repeat ayat jer)

Agak excited jugalaa kan.. first time pun...

result kakak.



Pesanan Penaja..


walauapa pun ada improvement jugalaa.. yerlaakan ag pun baru berape bln..

Masalah skg ni, kakak takder keyakinan diri, dia sgt takut bila buat salah,

nak sebut nak tulis dia takut dan tak yakin, munkin sebab takut kna marah..

sampai opis terus search Tips Membantu Menigkatkan Kayakinan Anak.

Jom sama-sama berkongsi tips.


1. Berikan kasih sayang tanpa berbelah bahagi
Tunjukkan bahawa kita sayang dan selalu peluk dan ucapkan ibu sayang kamu. Jika perlu tegur, nyatakan perbuatakan itu salah," Tak baik pukul kucing, kesian kucing tu, sakit" bukan dengan mengatakan "Kamu nakallah"


2. Berikan perhatian
Kanak-kanak sering dahagakan perhatian. Respond pada pertanyaan dan ucapan mereka walau hanya seketika. Ia memberikan rasa penting dalam dirinya. Kalau kita sering memberi alasan dan memarahi anak kerana mengganggu kerja kita, bukan sahaja daya keyakinan berkurangan. Malah, mereka akan menjauhi kita apabila mereka meningkat remaja.



3. Berikan panduan yang betul untuk mengajar anak tentang peraturan.
Kita juga perlu mengikut peraturan yang diberikan. Jika mereka bertanya mengapa, explain dengan berhemah. Jangan pula jawab "Ikut suka abahlah, ish budak ni, banyak tanya pula"


4. Belajar dari kesilapan.
Biar mereka belajar sendiri dari kesilapan. Jadi mereka bukan sahaja boleh belajar, malah lebih mudah mengingati kesilapan mereka dan tidak mengulanginya.(after more and more mistakes)



5. Selalu usap dan ucakpan kata-kata positif selepas suatu kejayaan.
Dengan Nazhan, memang berbakul bakul pujian. Dia sangat sukakan pujian sebagai ganjaran dan sebagai ganjaran buat saya, dia akan berusaha lagi untuk membuat kebaikkan.



6. Dengar ceritanya.
Ada yang faham, ada yang tak. Tunjukkan kita faham dengan mengangguk angguk dan jika faham, sila tambah lagi ceritanya.


7. Jangan bandingkan.
Bagi sesetengah budak, perbandingan akan membuatkan dia lebih marah dan rasa rendah diri. Know your kids well.


8. Tunjukkan rasa simpati
Jika dia meluahkan perasaan sedihnya, tunjukkan yang kita faham dan ambil berat. Ubahkan rasa sedihnya, menjadi positif dengan mengalihkan kepada perkara positif.



9. Berikan kata-kata semangat
Even orang tua pun perlukan kata-kata semangat. Kids are like small people. Mereka juga memerlukan kata-kata semangat.



Sumber : Blog Ini




Paling lawak sgt tadi, cikgu kakak ckp yg kakak ni sgt nervous masa nak periksa tu,
smpai dia asik ker toilet jerr, sakit perut... nervous punya pasal..
hehehhehe aptb

klu ulos ada tips lain boleh laa share ngan cik mama yerr..


ok thanks for reading.
babai..

dAhh BaCA... KoMen Laaa Cikit Yerr ^_~

14 comments:

  1. anak acik yang sulong pun macam tu..yang dua lagi ok..sampai kebesar..bila nak test ambik lesen pun macam tu jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. usahkan budak Acik Erna, kdg cik mama pun bila dah neves jadi cam tu gak.. hahhahah

      Delete
  2. wahhhhh...pandai la kakak...neves tu biasa la kakak....org dah besar pnjg pun, sllu neves bila buat something yg penting bg diri mereka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah betul tu.. dah semulajadi kot... ^_^

      Delete
  3. fiza baru htr f0rm pun dh tkt camne kak???=.=

    ReplyDelete
  4. alolo...manjernyer pic kat atas tu...ehehhe
    suka tip tu..tq :)

    ReplyDelete
  5. Kadang 2 budak2 ni nak kena marah buat muka tengik ...baru nak belajau..sakit hati .. Anak aku lerr
    Aku pilih cara tradisional..tapi lepas tu ajar ajak kelauar makn aiskrim...kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala cik mama pun, klu nak suh buat apa kna bagi ganjaran gak.. klu tak jenuhlaa nak tgok dia buat dgn bersugguhsungguh... heheehhe

      Delete
  6. Replies
    1. Yerlaa zoey, kejap jerr rasanya...

      Delete
  7. Good result..hehehe..tapi masih boleh diperbaiki..keep it up..hehehe(msg untuk kakak)

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh untuk kakak yer.. ngatkan tuk cikmama, hahhahah ok thx.. ^_^

      Delete